DEATH FIST

DEATH FIST bol jeden z prvých xeroxovýh fanzinov na Slovensku venujúc sa extrémnej muzike. Vznikol v roku 1991 a pravidelne a nepravidelne aj s prestávkami vychádzal až do roku 2005, keď jeho existencia bola nadobro ukončená. Tu bola obnovená jeho činnosť vo forme blogu. Túto stránku ,robia fanúškovia hudby, ktorý si recenzované produkty kupujú sami! Nie sme viazaný žiadnym dlhom voči vydavateľom a kapelám!

streda 15. augusta 2012

ŠKODA 120 "Samorost" CD 2012 (Lecter/Bažina)

Víte, že ve světě existuje termín „československý grind core?“ Je to fakt tak! Pod tento termín spadaly kapely jako Malignant Tumour (někde na přelomu mezi gore a AG obdobím), Cerebral Turbulency (období Forces Closing Down), Lycanthrophy (ještě ve staré sestavě bez ukřičené Zdislavy), Abortion a třeba i úplně první dema Gride? Mezi čs. grind core patřila určitě i ŠKODA 120. Všechny výše jmenované kapely postupem času otočily razantně kormidlem a dnes už hrají něco úplně jiného, nebo nehrají vůbec. Jediná „škodovka“ tím kormidlem netrhla tak prudce. Je to stále čs. grind core, i když v současné době s větším příklonem k hard core, ale pořád je to „ta“ „škodovka“ z před x let.
Ale k Samorostu... Začínají překvapině Pigsty, ale jelikož mají jen dva koně, jdou velice rychle od válu a rozjíždí to „škodárna.“ Zvuk jak čapa od Otyna, vokály od Aleša a Rady jsou už oba řvané, takže nahrávka zní více hard corověji, než to bylo kdykoliv před tím, ale určitě to není za škodu věci. Hudebně je to tak na půl hc a gc. Fedor hraje víc rychlej hard core, než by sázel ultra blasty jeden za druhým a sypal od začátku do konce. Změny temp jsou na denním pořádku a pokud by někdo čekal jen totální výplach (pohled na stopáž songů by k tomu určitě sváděl), tak by se šeredně pletl. Prďoš prostě „scumovské“ riffy nehraje, je to hračička, takže pokud budete pozorně poslouchat, tak zjistíte, že o nějakou nudu se jednat v žádném případě nemůže. Vokální duo už spolu vykřikuje takových let, že spolupráce je naprosto precizni. Takže old school grind to není, gore to (zaplať pán...) to taky není, crust to není v žádný případě, není to ani fast hc, není to ani powerviolence a není to ani death metal. Zbyl grind core (jako obecnej pojem) a hard core, takže pokud budeme hledat škatulku, určitě ji najdeme! :-) A pokud ještě přiblížit - tak Pigsty nebudou daleko a Gride budou teda hodně dál, ale náznaky tu jsou...
Texty jsou „samorost“ jak hrom! Díky za komentáře, protože jinak bych mnohdy jen tápal. Osobité, netradiční, svojské. Text „Od ořechu“ vypovídá mnohé o celé „škodovce.“ Ač na scéně snad 15 let, nikdy nezačali hrát tak, aby se někomu zalíbili, někam se protlačili,jezdili tour po všech čertech. Vždycky a jen to svoje. Respekt!
Samorostem“ jsou pochopitelně i intra, která ke kapele neodmyslitelně patří. Trochu jsem doufal, že tentokrát ty sebeshazující intra nebudou v takové kvantitě, ale jsou tam a jejich dost. Jsou prostě „samorost“ a já mám takovej pocit, že tam budou vždycky. „Škodovka“ je „samorost“ a bez inter to asi nepůjde. Těžko říct, jestli by větší serióznost nahrávce prospěla nebo ne.
Takže určitě nejnašláplejší nahrávka od „škodovky“, dobrej obal, dobří hosté (Buďa, Ála), dobrej zvuk, obsahově pořád ta stará písnička (mraky inter, „sranda songy“), hudebně vrchol tvorby! Velice upřímná nahrávka!
Kapela tímto hledá labely na vydání této nahrávky na LP. A k tomuto dodám jen toto. Nahrávka si vinyl zaslouží, ale najít někoho bude asi tvrdý oříšek. Škoda 120 není TEN hard core, co vydává Barvák. Není to gore, co všichni mladí žerou a vydává Poláček. Škoda 120 se prostě pohybuje naprosto mimo zájem většiny. I v okrajové kultuře je možno býti na okraji...
-Zbyňa-
 

1 komentár:

Anonymný povedal(a)...

zdar,kromě LMA a Bažina se na vydání podíleli i NFBcrew.balda