DEATH FIST

DEATH FIST bol jeden z prvých xeroxovýh fanzinov na Slovensku venujúc sa extrémnej muzike. Vznikol v roku 1991 a pravidelne a nepravidelne aj s prestávkami vychádzal až do roku 2005, keď jeho existencia bola nadobro ukončená. Tu bola obnovená jeho činnosť vo forme blogu. Túto stránku ,robia fanúškovia hudby, ktorý si recenzované produkty kupujú sami! Nie sme viazaný žiadnym dlhom voči vydavateľom a kapelám!

štvrtok 23. augusta 2012

BUT "Call For NemesisL CD 2012 (Bizzare Leprous Prod.)

Narovinu přiznávám, že nemám rád gore a že současný stav grind core v českých luzích a hájích mi připadá velice špatný. Je pravda, že co se týče gore, tak to musíme mít snad nejvíc kapel na počet obyvatel a odborníci přes tento styl by mi snad i vysvětlili, že české gore zaujímá přední místo v celosvětovém srovnání. No je mi to srdečně jedno! Stupidní lyrika, dechovkovitý rytmus, prasečí vokály, nezbytné kostýmky, porno intra a výlevkovitý vokál – hlavně že je sranda!!!!!! Ale tímto svým nářkem chci jen říct, že objevení se každého klasického grind core díla v našich končinách mě činí velice šťastným a proto má recenze asi nebude zrovna objektivní. Ale co byste chtěli taky od recenze?
Už úplně první nahrávka od BUT mě uzemnila. Jednalo se o promo a posledním songem byl LUCID FAIRYTALE, což mě donutilo začít se o kapelu pořádně zajímat. Následovalo pár songů na Šakalově kompilaci Posloucháte Jižní Čechy a pak split s RESPITE. Kapelu jsem pak viděl i živě a setkání se starými harcovníky Zbyňou a Honzou mi udělalo stejnou radost jako jejich intenzivní živé vystoupení. Bylo jasné, že tady se zformovala kapela, která ví, co je to grind core!
Call For Nemesis se nahrávalo v Davosu (Otyn tam musí spávat, protože není možný, že od tam leze tolik nahrávek), což už je nějakej ten pátek záruka kvality. Ke zvuku nemám pochopitelně výhrad, jen kytaru bych si představoval malinko „víc“, ale to je jen můj zbytečnej názor. 20 songů kolem minuty, což dává velice sympatickou stopáž, řekl bych tak akorát. Ale k muzice... Kapela uvádí jako hlavní inspirativní zdroje NAPALM DEATH, PHOBIA, BLOCKHEADS a další. Zvláště první dvě jmenované kapely v tvorbě BUT skutečně uslyšíte. Přímočará palba bez kudrlinek a v závratné rychlosti, kdy ke zpomalení dochází jen do rychlého hard core, bez crust či sludge vlivů, bez jakýchkoliv „vycpávek“, „natahovaček“, experimentů, sól a podobných nesymslů, které stejně v grind core nemají co dělat! :-) Zbyňa je sypač par excellance, každej ví, že v Ingrowing strávil pěknejch pár let a je znát, že odboucháno má mraky hodin. U mě je pořád Zbyňa na stupních vítězů v grind corovém řemesle společně s Cichoněm a Čertem (pochopitelně). Honzova hra mě však překvapila ze všeho nejvíc. Jeho předchozí kapely byly velice dobré, ale vždycky mi tam něco vadilo, pořád tomu něco chybělo k dokonalému štěstí. Myslím, že v BUT se Honza našel! Klasické grind corové riffy, občas skutečný balzám na uši a pro člověka, co poslouchá grind core skoro 20 let, velká radost! Já říkám BRAVO! Struktura skladeb je taky učebnicová, když slyšíte nájezd do sypačky, tak si můžete být jisti, že ten blast tam přijde. Prostě klasická grind corová paráda. Výbornej, lehce hard core, zpěv. Těžko hledat něco, co bych vytknul. V některých válech je objevuje zdvojenej vokál, což si myslím, že by nebylo na škodu ho používat častěji..., to je snad jediná věc, co mě napadá.
Obal do zelena se skutečně povedl, líbí se mi moc. Stejně tak jako texty, se kterými musíte lehce bojovat, protože se čtou po arabsko-japonsky. Stojí rozhodně za přečtení a jsem fakt rád, že se nejedná jen o nějaké bezduché pičoviny. Logo se samopalem taky vládne jak prase!!!!
Hmm, jak se tak dívám, tak spíš než objektivní recenze je to óda na BUT. Sorry, jsem si prostě nedokázal pomoct! Vsadím se, že pokud máte rádi opravdovej grind core, dáte mi ve většině případů za pravdu. Jsem rád, že klasickej grind core u nás ještě nepadnul k zemi a že tu ještě máme pár kapel (Ingrowing, Needful Things, Mururoa, Onanizer...), které tento skoro už zapomenutý styl hrají. Vlajka grind core stále vlaje a BUT ji v současné době třímají nad hlavou a táhnu v čele této kavalerie uctivačů klasického grind core!!!
http://bandzone.cz/but
-Zbyňa-

Žiadne komentáre: